Sakız Enginar Konservesi
Sevgili Lezzet Dostumuz,
Öncelikle sitemize hoş geldiniz. Bu yazımızda sizlere sakız enginar konservesinden bahsedeceğiz.
Bizler sevdiğimiz meyve sebzeleri her zaman tüketmek isteriz ve bu sebeple saklamak amacıyla farklı yöntemler kullanırız. Konserve yapmak da bu yöntemlerin başında gelmektedir.
Konserve teknolojisi 1800’lü yıllara dayanmaktadır. İlk Konserve 1809 yılında bir Fransız konserveci olan Nicolas Appert tarafından yapılmıştır. 1852 yılında ise Appert’in oğlu tarafından Otoklavı keşfedilmiştir ve günümüz konserveciliğinin ilk adımları atılmıştır. 1860 yılında ise ünlü bilim insanı Pasteur, konserve tekniğini destekler nitelikteki gıda bozulması ile mikroorganizmalar arasında bir ilişki olduğunu bildirmiş ve "ısıtılan gıdalar yeniden mikroorganizmalar tarafından bulaşmadıkça, sonsuz olarak saklanabilirler” tezini geliştirmiştir.
Konserve teknolojisinde cam, metal ve plastik gibi farklı özellikteki kaplar kullanılabilir ama aralarında en sağlıklı olanı cam kavanozlardır. Cam kavanozlar hem mikrobiyal gelişim açısından hem de materyalde meydana gelebilecek küflenme vb. bozulmalardan kaynaklı ürüne bulaş olmaması açısından en güvenilir olanıdır. Ayrıca cam kavanozlar tüketici açısından da bir adım öne geçmektedir. Çünkü tüketici alacak olduğu ürünü görebilmektedir. Günümüzde bilinçli tüketici sayısı arttıkça cam kavanoza rağbet de artmaktadır.
Dolgu sıvısı konserve teknolojisinde oldukça önemlidir. Dolgu sıvısının tuz ve limon oranı ürüne göre çeşitlilik göstermektedir. Asitliği sağlamak amacıyla konservelere limon tuzu ya da sitrik asit eklenmektedir ve limon tuzu eskiden doğrudan limondan elde edilirken günümüzde kimyasal yöntemlerle elde edilmektedir. Bu sebeple limon tuzu eklenen konservelere aslında kimyasal eklenmektedir. Bu sebeple konserve ürünlerde tat ve koku taze ürüne göre farklılaşmaktadır.
Enginar Papatyagiller familyasından, mavi ve mor renkli çiçekleri olan otsu bir bitkidir. Yetiştirildiği iklime ve toprağa bağlı olarak boyu 60 cm ile 160 cm arasında değişiklik göstermektedir. Ülkemizde özellikle Ege, Akdeniz ve Marmara bölgelerinde yetiştirilen enginarın büyük yeşil, büyük mor, sakız, Bayrampaşa, dikenli ve yabani enginar olmak üzere farklı çeşitleri bulunmaktadır.
Sakız enginar İzmir ve çevresinde yetiştirilmekte olup Urla’nın coğrafi işaretli ürünüdür. Sakız enginar günümüzde bulunması ve yetiştirilmesi oldukça zor olan bir çeşit olup Urla’da bile bulunması çok zordur. Piyasada sakız enginar adı ile satılan enginarların %95’i hibrit tohumdan elde edilmektedir.
Sakız enginarın baş bölümü silindirik bir yapıda olup, yaprakları daha tazedir ve diğer türlerden farklı olarak yaprakları da tüketilir. Etli, zeytinyağlı, dolma ya da garnitür olarak tüketilen enginar yaprakları da tüketime uygun olduğundan, mevsiminde çok rağbet görür.
Sakız enginar zengin besin değerine sahiptir. A, B2, B1, B6, C vitaminlerini, sodyum, kalsiyum, fosfor, çinko, potasyum, magnezyum gibi önemli mineralleri içermektedir. Bunların yanı sıra sinarin, rutin, kuarsetin gibi önemli bileşikleri ve antioksidanları da yapısında barındırdığından kolesterol başta olmak üzere, kanser, kalp hastalıkları, şeker ve diğer çeşitli hastalıklardan korunmayı sağlar. Karaciğerin kendini yenilemesinde ve toksinlerin atılmasında önemli rol oynamaktadır ve bu sayede detoks etkisi yaratır.
Biz Mimas Bahçe olarak tüm konservelerimizi cam kavanozlarda üretmekteyiz ve tüm konservelerimizde kendi sıktığımız Karaburun limon suyu kullanmaktayız. Ayrıca tüm konservelerimiz uzun araştırmalar sonucu elde ettiğimiz sakız enginarlardan elde edilmektedir. Çünkü bizim için önemli olan her zaman sağlıklı ve doğal ürünler üretmektir.
Farklı şekillerde hazırlanmış sakız enginar konservelerimizi buradan sipariş verebilirsiniz.
Sizlere keyifli ve sağlıklı günler dileriz.